Poród domowy oczami mamy– wywiad
7 października 2017
Poród- Narodziny miłości
24 grudnia 2017

Chlebek jaglany – przepis

SONY DSC

Polecam prosty przepis na chlebek jaglany.

Przepis od mojej siostry( zmodyfikowany ze „smakoterapii”)

Chlebek uwielbiają moje dzieci 🙂

A tu mój przepis na chlebek jaglany:

Przepis na jedną blachę – kilkanaście/-dzieścia kawałków; dla 1 osoby na 4-5

dni:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej – ugotować.
Można tak:
Kaszę prażymy ok 2-3 min na rozgrzanej patelni, aż zacznie wydzielać słodki orzechowy zapach. Uwaga, żeby nie spalić. Przesypujemy do garnka i przelewamy wrzątkiem. Wylewamy z wrzątkiem tak, żeby nie wylać z nią kaszy. Można 2-3 razy przepłukać.
Do garnka z kaszą wlewamy 2 szklanki wody (może być wrzątek) i gotujemy ok 8-10 min pod przykryciem. Uwaga, żeby się nie przypaliła – kasza przepłukana wrzątkiem gotuje się szybciej.
Piekarnik włączyć na termoobieg i niech się rozgrzewa do 160°C.
Ugotowaną kaszę – ok 1,5 szklanki przekładamy do miski i dodajemy składniki:
– siemię lniane w ziarnach
– 2 czubate łyżki dowolnej mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej, owsianej bezglutenowej, kasztanowej
– ok 1/3 szklanki ciepłej wody
– 1 płaska łyżeczka soli
– szczypta kurkumy
– 1 łyżka miodu
– kilka łyżek dobrego oleju nierafinowanego (u mnie zwykle kokosowy)
Wszystko zblendować stopką miksującą na w miarę gładką masę. Musi być w miarę gęsta i nie za sucha.
Po zmieleniu można teraz dodać ulubione ziarna i przyprawy: np. podprażone ziarna słonecznika, dyni, cynamon, oregano, kumin, rodzynki. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem i wysmarować dobrym tłuszczem nierafinowanym (u mnie kokosowy).
Uwaga: w zależności, jakiego oleju użyjesz, taki zapach będzie miał chlebek. Nie polecam oleju lnianego czy oliwy z oliwek (szkoda ich), odradzam wszelkie rafinowane, mogą być rzepakowy, ryżowy, słonecznikowy – wszystkie nierafinowane, ale nadające się do wysokich temperatur.
Wyłożyć chlebek na papier i rozsmarować na grubość ok 0,5 cm. Wyrównać boki zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać ulubionymi ziarenkami, np. sezamem, czarnuszką, kminkiem.
Pięć ok 45-60 min w temperaturze 160°C.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Pokroić na kawałki i przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, można w lodówce.
Dodaje przepis na równie pyszny chlebek gryczany
http://www.smakoterapia.pl/2015/12/chleb-gryczany-dla-cierpliwych/
Powodzenia, enjoy & smacznego!
🙂

 

Udostępnij ten artykuł !Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *