Poród domowy oczami mamy– wywiad
7 października 2017
Poród- Narodziny miłości
24 grudnia 2017

Chlebek jaglany – przepis

SONY DSC

Polecam prosty przepis na chlebek jaglany.

Przepis od mojej siostry( zmodyfikowany ze „smakoterapii”)

Chlebek uwielbiają moje dzieci 🙂

A tu mój przepis na chlebek jaglany:

Przepis na jedną blachę – kilkanaście/-dzieścia kawałków; dla 1 osoby na 4-5

dni:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej – ugotować.
Można tak:
Kaszę prażymy ok 2-3 min na rozgrzanej patelni, aż zacznie wydzielać słodki orzechowy zapach. Uwaga, żeby nie spalić. Przesypujemy do garnka i przelewamy wrzątkiem. Wylewamy z wrzątkiem tak, żeby nie wylać z nią kaszy. Można 2-3 razy przepłukać.
Do garnka z kaszą wlewamy 2 szklanki wody (może być wrzątek) i gotujemy ok 8-10 min pod przykryciem. Uwaga, żeby się nie przypaliła – kasza przepłukana wrzątkiem gotuje się szybciej.
Piekarnik włączyć na termoobieg i niech się rozgrzewa do 160°C.
Ugotowaną kaszę – ok 1,5 szklanki przekładamy do miski i dodajemy składniki:
– siemię lniane w ziarnach
– 2 czubate łyżki dowolnej mąki bezglutenowej, np. ryżowej, kukurydzianej, owsianej bezglutenowej, kasztanowej
– ok 1/3 szklanki ciepłej wody
– 1 płaska łyżeczka soli
– szczypta kurkumy
– 1 łyżka miodu
– kilka łyżek dobrego oleju nierafinowanego (u mnie zwykle kokosowy)
Wszystko zblendować stopką miksującą na w miarę gładką masę. Musi być w miarę gęsta i nie za sucha.
Po zmieleniu można teraz dodać ulubione ziarna i przyprawy: np. podprażone ziarna słonecznika, dyni, cynamon, oregano, kumin, rodzynki. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem i wysmarować dobrym tłuszczem nierafinowanym (u mnie kokosowy).
Uwaga: w zależności, jakiego oleju użyjesz, taki zapach będzie miał chlebek. Nie polecam oleju lnianego czy oliwy z oliwek (szkoda ich), odradzam wszelkie rafinowane, mogą być rzepakowy, ryżowy, słonecznikowy – wszystkie nierafinowane, ale nadające się do wysokich temperatur.
Wyłożyć chlebek na papier i rozsmarować na grubość ok 0,5 cm. Wyrównać boki zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać ulubionymi ziarenkami, np. sezamem, czarnuszką, kminkiem.
Pięć ok 45-60 min w temperaturze 160°C.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Pokroić na kawałki i przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu, można w lodówce.
Dodaje przepis na równie pyszny chlebek gryczany
http://www.smakoterapia.pl/2015/12/chleb-gryczany-dla-cierpliwych/
Powodzenia, enjoy & smacznego!
🙂

 

Udostępnij ten artykuł !Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *